четвер, 17 листопада 2016 р.

Є така професія - журналіст

                            З питань журналістів я набагато більше дізнавався про те, що думають люди, ніж журналісти дізнавалися від мене.
Журналістка і журналіст
З появою людства виникла потреба обмінюватись інформацією. Вона передавалася з вуст в уста. Пізніше виникла писемність, яка народила і газетну журналістику. Тепер ми можемо говорити про безліч засобів масової інформації, з яких дізнаємося про ті події, що відбуваються у світі. Люди, які доносять до нас новини, є журналістами, а журналістика – це форма громадської та літературної діяльності по збиранню, обробці та |поширенню інформації через канали масової комунікації; пресу, радіо, телебачення. 
Журналістика - це професія, що базується, головно, на |комунікації - отриманні та передачі інформації про суспільний світ.
Обираючи для себе професію журналіста, молода людина не завжди повністю уявляє собі усю міру відповідальності, що постає перед тими, хто взявся за перо. Передусім на поверхні привабливість професії-бажання написати про все, що бачиш, бувати на зустрічах з видатними людьми на значущих подіях, прожити цікаве життя, опинятися в гущі подій, стати знаменитим, впливати на свідомість людей, говорити їм правду. Так, усе це наявне в професії журналіста, але головне не в цьому. Перш за все він бере на себе велику відповідальність перед суспільством - інформувати про найважливіші події, формувати громадську думку, впливати на події, нести моральну відповідальність за кожен журналістський твір.
Життя будь-якої людини проходить у потоці інформації. Вчені допомагають її зрозуміти. Художники і письменники - відчути. Журналісти чітко розуміють закони громадського життя, емоційно впливають на аудиторію. Художникам і письменникам для завершення будь-якої справи потрібен час, інколи багато. Але світ стає все динамічнішим, змінюється щохвилинно. У кожної людини є потреба відкривати його заново. Завдання журналіста полягає в тому, щоб через засоби масової інформації донести читачеві широкий спектр життєвих проблем і світових подій. Завдяки зусиллям журналістів складається повна інформаційна картина нашик буднів.
Завжди була, є і буде потреба в людях, які вміють володіти словом, керувати числами та володіти ідеями.
Навкало нас народжується багато нових видань: газет, журналів, каналів радіо та телепередач, а також комп’ютерних видань. І всюди необхідні люди, які вміють бачити, аналізувати, писати.
Щоденно ми отримуємо газети. З гучномовців цілодобово транслюються радіопередачі, а вечорами прикипаємо до блакитного екрана, гортаємо сторінки інтернет-видань. Але чи задумуємося ми про те, хто і як працює над інформацією, як готується, скажімо, номер газети чи якийсь телепроект, скільки залучено людей для того, аби його випустити, і яка роль у цьому процесі належить журналістові?

Такі звичні для нас речі: радіо, телебачення, газета, комп ’ютер. До цього ми звикаємо з дитинства, та ніколи не замислюємося над тим, що журналістика не лише особливо цікава, а й дуже відповідальна у світі професія. Для того, хто став на цю дорогу, вона стає не просто справою його життя, а й певним способом мислення.

Немає коментарів:

Дописати коментар