четвер, 17 листопада 2016 р.

Професія – журналіст


У Законі України «Про друковані засоби масової інформації в Україні», в статті 25, зазначається: «Журналістом редакції є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням».
Якщо молода людина обрала собі професію журналіста, вона потрапляє до творчої сфери діяльності, повина дбати про вдосконалення мовлення, психології спілкування, етики, свідомого творення тексту.
Той, хто взявся за перо, постійно працює над собою, все життя вчиться, вдосконалюючи свої знання та відточуючи розум. Журналістика втручається у події та переймається проблемами сьогодення. При цьому професія ставить високі вимоги до журналіста. Він має бути високоерудованим, всебічно інформованим, постійно вчитися та вивчати інформаційні потреби громадськості, мати активну позицію, при цьому дотримуючись етичних норм: не чинити зла, бути гуманним, порядним, чесним, водночас простим і скромним, завжди підтримувати в собі бажання писати.
З давніх часів існує думка про «легкість» і «престижність» професії. Та не варто забувати про нелегкі завдання, що постали перед творчими працівниками особливо сьогодні, коли йде будівництво нашої незалежної  держави, про щоденну і щогодинну відповідальність перед читацькою аудиторією.
З перших кроків у журналістиці майбутній фахівець має сформувати у собі постійну зацікавленість до всього, що відбувається у світі. Потрібно виховувати в собі культуру мислення, багато читати книжок, журналів, проглядати інтернет-видання і навчитися схоплювати найголовніше з того, що почув чи побачив, уміти швидко і точно фіксувати основне, вирізняти головну думку. При опануванні професією необхідно навчитися відбирати й занотовувати до блокнота важливі факти. Фіксуючи їх, треба пам'ятати: те, що зацікавило журналіста може схвилювати й читача, викликати резонанс.
Потрібно також завести записник, до якого заносити важливі думки, факти, порівняння, спостереження. Його можна використовувати протягом усього життя, поповнюючи новим інформаційним багажем. Ним користуються як молоді журналісти, так і досвідчені.
Варто пам’ятати, що журналіст не може перенести на газетну шпальту все, що захоче, тож необхідно шукати факти, цікаві читачам. А такої майстерності можна досягти лише за умови копіткої праці над собою та вміло володіння словом.

Відомий український дослідник теорії і практики журналістики Дмитро Прилюк наголошував на тому, що журналістка – це, передусім, громадсько – політична діяльність у системі суспільного управління, покликана задовольняти потреби суспільства в масовій інформації і пропаганді. Але не слід забувати, що діяльність ця продуктивна, а значить – творча, тобто така, що творить своєрідну продукцію, духовну, звичайно.

Немає коментарів:

Дописати коментар